Alla inlägg under maj 2011

Av Nina - 16 maj 2011 22:03

  Ja, nu var de ett tag sen, men ni vet ju hur de är de där med att fixa blider...

Bror min fyllde ju 50 så vi drog dit och uppvaktade honom. Tror han blev riktigt gla. Passade på att få alla grabbarna på en bild. Alltså Micke och hans fina killar Wilmer och Malte.

När jag återfinner min kamera, dessa togs med mobil, kommer mer bilder från den dagen.

Ha gott alla

Kram

Av Nina - 16 maj 2011 11:11

 


Samma sak varje gång. Alltid blir de så men man lär sig aldrig.

Förra veckan var jag ju hemma med grabben. De ska man inte klaga på, att vara hemma han och jag å bara mysa och rå om varandra. Hur härligt som helst. Han är en mysig mjuk kille när han är sjuker.

Själv går man ju på av bara farten. Visst kan man känna att man är eller blir lite hängig å så men de ä bara å gå på. Jag menar, vem ska annars ta hand om Erik. Ja ja, de går ju ett tag.

Tog mig faktiskt i kragen och besökte doktorn. Tänkte att ett litet sånt dära friskus piller å sen är de bara å gå på. Men ack vad jag bedrog mig. Dom tog sån där snabbsänka, något som jag inte riktigt förstår mig på, de var lite högt sa dom. Jaha, vad är normalt då, frågade jag. Jo, man ska ligga på 8. Ok, och vad hande jag då, tänkte för mig själv att de måste ju vara 15 då om de är högt. Får till svar att jag hade 160, en snabb huvudräkning, kom fram till att det var isåfall 152 över. Hmmm, ja de lät ju högt sa jag. Jo, de kan man säga fick jag till svar. Sen vart de tyst. Hon hoppar upp ur stolen och hämtar en till läkare. Kvar sitter jag och funderar, vad kan de vara nu då. Att man alltid ska måsta få en läkare som inte är färdig utbildad så dom inte kan snabbt skriva ett litet recept så man får gå hem. Nästa läkare kom, tittade på mig och hummade. Frågade om hon fick titta i min hals och klämma lite, jo, de var nog ok sa jag. Hon klämde och kännde,lyste och hummade. Vänder sig till den andra läkaren och säger att vi kanske ska ta in en speciallist....Nu vaknar jag. Tittar på de båda kvinnorna och frågar, Vad är de för fel på mig då?? Jag började faktiskt känna mig riktigt sjuk just då. Nja, sa dom. Det var inte så vanligt..Ja vadå frågade jag. Sen började dom äntligen att förklara.

Jag opererade bort halsmandlarna för x antal år sedan, nu har jag inte dom som stoppar upp så all skit har liksom byggt upp sig i hela min hals, nu pratar jag om hela. Tittar man så kan man tro att jag har dubbelsidig påssjuka. Detta brukar inte vara alltför vanligt, iallafall inte i den stora mängd som jag har. Dom undrade hur de går för mig och andas och svälja å nog går de, inte de lättaste men de funkar. Dom ville att jag skulle till Sundsvall och träffa nån men de ville inte jag inte. Har nu fått hårda direktiv att jag ska hålla mig borta från andras baciller och vara vaksam. Minsta lilla de blir sämre med andning ska jag åka in. Ja, ja. Inte berättade jag inte att de ä 3 mil att åka och att jag är ensam.... man får se hur långt man kommer om man inte kan andas... Äh, de går över. Lite piller å en massa honungsvatten så ska ni se att man är snart på G igen.

Men lärdommen då, jo, här har man då trott att tar man bort halsmandlarna så behöver man aldrig mer ha ont i den dära förgrymmade halsen mer....Pytts vad jag bedrog mig, så här ont har jag aldrig haft förut.

De var de de. De blir till att vara hemma då.

Jag som verkligen sett fram emot denna vecka. Det är ju inte lång tid kvar nu så man kan ju snacka om inplanerade dagar. De ä fullsmetat i kalendern. Att försöka få in nått mer, ja, de ä nästan omöjligt. Å nu så blir de en massa omkullkastningar....Ja,ja, de kommer ett nytt år.

Nu ska jag iallafall dricka lite mer honungsvatten och bädda ner mig. Ska kolla om de finns något att vila ögonen på så här på dagen på dumma burken.

Ha så gott alla och

Kram


           

Av Nina - 10 maj 2011 19:09

 

Av Nina - 10 maj 2011 18:51

Frågan är om man ska skaffa hund eller barn, barn eller hund...

Det verkar gå på ett ut....

 

   

Av Nina - 10 maj 2011 18:42

 

Ja då är man hemma med sonen då. Typiskt. Nu när man har alla dagar inbokade. Satt just och tittade. Tror inte att man varit så fullbokad på länge. Det riktigt märks att det närmar sig ledigheten.

Ja, sonen ja. Han är totalt täppt i näsan han, men glad för det. Igår em tyckte han att det var dags att plocka fram poolen och bada, lustigkurre. Jag fick förklara för honom att det tar vi när skolan slutat...då log han och nickade. Skönt.

Idag har det varit lika mycke sol som igår, fast det blåst mindre på fm så vi tog och lunchade ute. Lite frisk luft dör man inte av. Har haft en härlig dag med en hjälpsam kille.

Annars så händer de inte så mycket här. Hörde att annonsen på vik på min tjänst är ute så sök. Själv har jag bara nedräkning.

Hoppas ni alla andra har de gott och njuter av sol och frisk luft.

Kram

 

 

!!

Av Nina - 10 maj 2011 17:33

Rätt till personlig assistent efter dom

Therése Hegelund har rätt till personlig assistent när hon är i Höganäs. Det slår förvaltningsrätten fast, och ger därmed bakläxa åt kommunen som vill att hon bor i kommunens gruppboende på helger och lov.


Bildmaterial

Therese Hegelund.HD/NST Anders Malmberg


Höganäs. Vi skrev om Therése Hegelund för bara några dagar sedan. Då handlade det om att socialnämnden överklagar domen som ger henne rätt till boende i teckenspråkig miljö.

Nu har det kommit ytterligare en dom. Den här gången slår förvaltningsrätten fast att Therése har rätt till personlig assistent när hon är hemma i Höganäs på helger och lov.

Therése är 21 år, har Downs syndrom och grav hörselskada. I dag bor hon på ett internat i Örebro, där hon också går i gymnasiesärskola.

Men varannan helg och på lov åker hon alltså hem till Höganäs. Här har kommunen erbjudit plats på ett boende. Men mamman, Lena Hegelund, har tackat nej.

I stället har hon ansökt om personlig assistent i det egna hemmet. Socialnämnden har beslutat att avslå ansökan.

I stället har Lena Hegelund själv fått ta hand om Therése, vilket har gjort det svårt för henne att sköta sitt jobb. Hon har även fått lämna en tidigare anställning eftersom det inte fungerade att ta hand om dottern samtidigt.

Enligt domen från förvaltningsrätten kan kommunen inte neka Therése personlig assistent.

Lagen om LSS (Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade) säger att en insats bara kan nekas om behovet tillgodoses på annat sätt – det räcker alltså inte med att behovet skulle kunna tillgodoses av ett boende.

Även om kommunen har erbjudit ett boende, så bor inte Therése där, vilket berättigar henne till assistans.

I domslutet hänvisas till intyg från både psykolog och socionom. Therése behöver struktur och tydlighet. Hon är beroende av personlig kännedom, kontinuitet och trygghet.

Det är också anledningen till att Lena Hegelund inte vill ha sin dotter på boendet. Dessutom, säger hon, har kommunen inte alltid lyckats ha personal som är teckenspråkskunnig på plats.

För Lena Hegelund kommer beskedet som en lättnad, även om hon vis av erfarenhet inser att kommunen kan överklaga.

– Naturligtvis vill man ta hand om sitt barn. Men jag blir väldigt låst eftersom jag inte kan lämna henne hemma och inte ta med henne överallt, säger hon.

Therése tar studenten om en månad. Eftersom kommunen har beslutat att överklaga domen som ger henne rätt till teckenspråkigt boende, är det oklart vad som händer till sommaren.

Om kommunen även begär och beviljas inhibition, att beslutet tillfälligt stoppas, kan resultatet bli att hon får flytta hem till bostaden i Höganäs, och Lena Hegelund får sluta jobba.

– Alla andra på internatet pratar om vart de ska flytta. Therése vet inte vart hon ska, vi kan inte säga något om det, säger Lena Hegelund.

 

 

Ännu en vända när kommunen överklagar

Kommunen driver frågan om Therése Hegelunds boende vidare. "Det är skrämmande, men jag är inte förvånad", säger mamma Lena Hegelund.


Bildmaterial

Therese Hegelund.HD/NST Anders Malmberg


Höganäs. Socialnämnden nöjer sig inte med kammarrättens dom som ger Therése Hegelund rätt att bo i en teckenspråkig miljö även fortsättningsvis. Socialnämnden väljer att överklaga, och begär prövningstillstånd vid högsta förvaltningsdomstolen.

– Det är av princip viktigt att få frågan prövad när det gäller den här typen av boende, säger Anita Söderlind (M), socialnämndens ordförande.

Mer än så vill hon inte kommentera i dagsläget.

Roger Nilsson (S), ledamot i socialnämnden, säger så här:

– När vi tittade på vad för typ av ställe det är hon ska flytta till menar vi på att vi vill pröva frågan, därför att vi anser att Höganäs kommun har en tillräckligt bra placering att erbjuda.

Therése Hegelund är 21 år, gravt hörselskadad och har Downs syndrom. Sedan hon var sju år har hon bott på internat där hon kommunicerar med de andra boende på teckenspråk.

Tvisten mellan familjen och kommunen uppstod inför att Therése skulle sluta gymnasiet förra sommaren. Familjen ville att hon även fortsättningsvis skulle bo i en helt teckenspråkig miljö. Socialnämnden sa däremot nej, och menade att de kan anställa teckenspråkskunnig personal i ett gruppboende i Höganäs.

Men kammarrätten slog före påsk fast att det inte är ett fullvärdigt alternativ, och familjen firade med champagne. Två års intensiv kamp var över.

Men lyckan varade inte länge, och Therése Hegelunds mamma Lena Hegelund säger sig inte vara speciellt förvånad över socialnämndens beslut att överklaga.

– Det är helt skrämmande att man går vidare. Jag är inte bekymrad över utgången men det här kommer att dra ut ännu mer på tiden och naturligtvis drabba Therése mest. Som det här ärendet har hanterats så förvånar inget längre när det gäller socialnämndens agerande, säger Lena Hegelund.

Att socialnämndens ordförande Anita Söderlind (M) kallar det en principsak gör inte saken bättre.

– Fullkomligt skrämmande det också att en politiker kan uttala sig på det sättet. Speciellt med tanke på att Anita Söderlind själv arbetar inom skolans värld och verkligen borde veta bättre, säger Lena Hegelund.

Medan domstolen tar ställning till kommunens prövningstillstånd bor Therése på ett elevhem i Örebro, men är hemma i Höganäs varannan helg och på loven




Kammarrätten ger Therese rätt till teckenspråkigt boende

Bakslag för socialnämnden, men en stor seger för 21-åriga Therese Hegelund som har Downs syndrom och en grav hörselskada. Nu måste kommunen betala för hennes boende i teckenspråkig miljö.


Bildmaterial

Lena Hegelund har inte gett sig i kampen mot Höganäs kommun. Arbetet gav till sist utdelning i och med att kammarrätten nu säger att dottern Therese Hegelund har rätt till en bostad i helt teckenspråkig miljö.HD/NST Anders Malmberg

Therese Hegelund fyller 22 år i maj och går för tillfället ett extraår på specialgymnasiet i Örebro, i väntan på att tvisten kring hennes fortsatta boende skulle avgöras.HD/NST Anders Malmberg


HÖGANÄS. I veckan kom kammarrättens dom som helt vänder på det kompakta motstånd som föräldrarna till Therese Hegelund tidigare har mött från socialnämnden i Höganäs och även förvaltningsrätten.

Kammarrätten upphäver båda de tidigare instansernas beslut och beviljar Therese Hegelund boende med särskild service på ett av Mogårdsstiftelsens boenden för funktionshindrade i helt teckenspråkig miljö.

– Det går inte att beskriva vilken lycka vi känner. Det här har pågått intensivt under två års tid. Nu släppte allt och vi firade med champagne, säger Therese mamma och gode man Lena Hegelund.

– Äntligen har vi fått bekräftelse på att vi gjort rätt och har blivit förstådda både av Socialstyrelsen i deras yttrande och av kammarrätten, säger hon.

Sedan Therese Hegelund var sju år har hon gått på specialskolor i teckenspråkig miljö och bott på internat. Det var inför att hon skulle sluta gymnasiet förra sommaren som tvisten kring hennes boende uppstod.

Föräldrarna har hela tiden hävdat att deras dotter bör få bo kvar i en teckenspråkig miljö där hon kan kommunicera fullt ut. Socialnämnden däremot har sagt nej, och hävdat att de kan anställa teckenspråkskunnig personal och erbjuda ett fullvärdigt alternativ i ett gruppboende i Höganäs.

Men kammarrätten slår fast att det som Höganäs kommun har att erbjuda Therese Hegelund inte är tillräckligt för att hon ska kunna leva som andra och uppnå de goda levnadsvillkor som LSS-lagen anger.

I domen konstaterar kammarrätten att hon i en teckenspråkig miljö kan ha sociala kontakter utan att vara hänvisad till tolkning. Men i den miljö som socialnämnden erbjuder i Höganäs så skulle hon allt som oftast vara hänvisad till en enda teckenspråkskunnig personal och därmed sakna möjlighet att knyta egna sociala kontakter. Socialnämnden har visserligen erbjudit henne en teckenspråkskunnig kontaktperson på fritiden, men kammarrätten menar att hennes vardag ändå skulle präglas av en tolksituation med en begränsad umgängeskrets.

I domen väger Socialstyrelsens yttrande tungt, där man menar att boendet i Höganäs skulle innebära en allvarlig inskränkning i Therese Hegelunds möjlighet att leva som andra.

– Det här handlar inte om att vi inte vill att Therese ska bo i Höganäs utan om att hon ska få vara i en miljö där hon kan fortsätta att utvecklas och kan kommunicera med alla i sin omgivning, betonar Lena Hegelund.

– Domen har också stor betydelse för andra personer i samma situation som bor i andra kommuner, förklarar hon.

Och trots att glädjen i dag är stor i familjen Hegelund så finns en lite oro över vad det innebär om socialnämnden väljer att gå vidare och begär prövningstillstånd hos Högsta förvaltningsdomstolen. Hur det blir med den saken kan inte socialnämndens ordförande Anita Söderlind (M) säga i dag.

– Jag har inte läst domen ännu och kan därför inte uttala mig om vi kommer att överklaga den, säger Anita Söderlind.



Av Nina - 6 maj 2011 15:41

Enligt forskning har det farmkommit att yoga och alkohol kan frambringa samma rörelse mönster, flexibilitet....

Se och döm själv.....


 

              

 

  

 

 

Av Nina - 6 maj 2011 15:30


 

Om du har vuxit upp med hemlagad mat, varit tvungen att resa dig för att byta TV-kanal, cyklat till skolan utan hjälm, snabbspolat ett kassettband med en blyertspenna, varit tvungen att gå över till grannbarnen i stället för att ringa på mobilen  för att ta reda på vad dom gjorde, och att affärerna alltid var stängda på söndagar, lägg detta på ditt minne!!!!!     

   

FÖR DU HAR ÖVERLEVT!


 

Presentation

Fråga mig

4 besvarade frĺgor

Kalender

Ti On To Fr
            1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23 24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Maj 2011 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

En liten hälsning kanske...


Ovido - Quiz & Flashcards